הקצעת שורשים וטיפול שיננית

באילו מצבים מבצעים הליך השתלת עצם בפה

כאשר מטופל מגיע לרופא השיניים, ושומע ממנו שהוא צריך לעבור הליך של השתלת עצם בלסת, זה עלול להישמע מפחיד, אבל בפועל מדובר בהליך שכיח ובטוח, שמטרתו להשלים את החסר בעצמות הלסת, אצל מטופלים המעוניינים לעבור השתלת שיניים, ומדובר בהליך שמסייע למטופלים רבים לשקם את בריאות הפה והשיניים בהצלחה יתרה. בדרך כלל ההליך הינו חד פעמי, קצר יחסית שאורך כשעה, וההחלמה ממנו מהירה. השתלים הדנטליים יותקנו בהמשך בתוך העצם המושתלת ויתאחו שם.

הצורך בהשתלת עצם מתעורר כאשר ישנו איבוד או דלדול של עצם הלסת, כתוצאה משיניים חסרות, והתכלות עצם הלסת אשר תמכה בשורש השן החסרה. כאשר רופא השיניים המשקם עומד בפני התקנת שתלים דנטליים במקום השיניים שאבדו, הוא זקוק לכמות מספקת של עצם לסת, על מנת שזו תוכל לתמוך היטב בשתל, ותהווה בסיס לעיגון השתל באופן בטוח שיאריך ימים. במידה ונתקין שתל בעצם דקה, צרה או נמוכה מידי, ישנו סיכון שהשתל לא יהיה יציב, ויתקשה להחזיק מעמד לטווח ארוך.

לעיתים ישנם מצבים בהם מתעורר צורך באיחוי עצמות שבורות, סדוקות או בעלות תפקוד ירוד כתומכות בשורשי השיניים, כתוצאה מחבלה או נזק חמור. גם במקרים אלו נערוך השתלת עצם בפה. העצם אשר הושתלה בפה, מטרתה כאמור להחליף עצם חסרה ולתמוך בשתלים, וכן לעודד צמיחה של עצמות חדשות, עיבוי הלסת ושיקום כללי של רכס הלסת.

מצב נוסף בו עשוי הרופא להמליץ על השתלת עצם, הינו כאשר מטופל סובל מזיהום משמעותי, או דלקת חניכיים במצב מתקדם. מחלת חניכיים פוגעת ברקמות הרכות בחלל הפה, אך בשלביה המתקדמים עלולה לפגוע גם בעצמות התומכות בשורשי השיניים. ככל שהדלקת מתקדמת, ואינה מטופלת בזמן, היא מכרסמת בעצם, מביאה להדלדלותה, ובכך פוגעת בעיגון השיניים וגורמת להתרופפותן. בהמשך, אם לא תטופל הדלקת, היא עשויה לגרום אפילו לאובדן שיניים. במקרים כגון אלו, ימליץ רופא השיניים המשקם, לשחזר את העצם שהצטמצמה, כדי להציל את השיניים הטבעיות הבריאות, ולהמנע מהחלפת שיניים טבעיות בשתלים.

גם חבלות וטראומות עלולות לגרום לאיבוד עצם לסת משמעותי. פציעות שונות, תאונות, נפילות ואפילו עקירת שיניים טראומטית, יכולות להסתיים למרבה הצער באובדן עצם לסת. במצבים אלו, השתלת עצם תהיה הליך הכרחי להחזרת הפונקציונאלית של הפה והלסתות, וכן לצורך שיקום אסתטי של מראה הפנים.

לעיתים נפגוש גם מצבים מולדים שבהם חלק מעצם הלסת לא התפתח כפי המצופה, או מקרים של גידולים שהצריכו הסרה של חלק מהעצם, והשתלת עצם גם במקרים אלו, תהיה לצורך תפקוד תקין של חלל הפה והלסתות ושיקום אסתטי.

ישנם מספר סוגים של הליכי השתלת עצם, והבחירה ביניהם תלויה במצב הספציפי של כל מטופל, ולכל שיטה המאפיינים הייחודיים לה, יתרונותיה וחסרונותיה. הליך מוכר ושכיח באזור הלסת העליונה הינו הרמת סינוס. זהו אזור בו עצם הלסת דקה במיוחד, מתחת לסינוסים. מבצעים הרמה עדינה של רירית הסינוס, ומחדירים תחליף עצם מתחת לרקמה הרכה המצפה מבפנים את הסינוס, באזור בו יונח השתל העתידי.

הליך נוסף נקרא הגדלת רכס. אם ישנו חוסר בשיניים לתקופה מסוימת בחלל הפה, יתכן שעצם הלסת התומכת בשיניים תהיה דקה מהרגיל. הגדלת רכס תעבה את הרוחב והנפח של עצם הלסת, כדי ליצר בסיס יציב לעיגון השתלים העתידיים, או לצורך מטרות שיקומיות נוספות בפה.

לעיתים ניתן לבצע שימור עצם מיד בתום ביצוע עקירת השן הטבעית. בהליך זה מונעים מראש את הידלדלות הטבעית של העצם הנגרמת לאחר עקירת השן. החומר המונח בשקע השן החסרה, ממלא את מכתשית השן בחלקיקי עצם, ומקטין את היקף התהליך של ספיגת עצם הלסת.

החומרים המשמשים להשתלות עצם יכולים להיות ממקורות שונים: חלקיקי עצם אטוגנית מהמטופל עצמו, בדרך כלל נלקחת מעצם הירך, חלקיקי עצם סינטתית שפותחו במיוחד לצורך מטרה זו, או חלקיקי עצם אלוגנית מתורם אחר מתאים. עצם אטוגנית נחשבת לפתרון האידיאלי מחד, שכן הגוף לא דוחה את החומר המושתל, ומאידך מצריך הליך ניתוחי באיבר נוסף בגוף המטופל. הרופא יבחר בחומר המתאים ביותר לפי כל מטופל באופן ספציפי.

הליך השתלת עצם מתבצע בהרדמה מקומית בלבד, וכאב מקומי יורגש לאחר תום ההרדמה. ניתן להשתמש במשכך כאבים ללא מרשם רופא במידת הצורך. רופא השיניים יפתח את החניכיים באזור בו נמצאת העצם הפגומה, כדי לחשוף אותה. לעיתים הוא ישתמש בממברנה מקומית לכיסוי אזור ההשתלה, כדי למנוע חדירת רקמת חניכיים לתוך העצם המתפתחת. בסיום התהליך, הרופא יתפור את הרקמות הרכות של החניכיים בחזרה למקומן.

זמן ההחלמה לאחר השתלת עצם משתנה מאדם לאדם, ותלוי במצבו הבריאותי הכללי של המטופל, ויכול לארוך כחצי שנה עד שנה. במהלך תקופה זו העצם המושתלת תיספג ותתאחד עם עצם הלסת הטבעית, תתחזק ותהפוך לחלק בלתי נפרד ממנה. במידה והשתלת העצם בוצעה לצורך התקנת שתלים דנטליים, הרופא יערוך צילומים לבחון את הצלחת השתלת העצם והתמזגותה בלסת, לפני המשך שיקום הפה.

לסיכום, חשוב לדעת שהליך השתלת עצם הינו הליך שגרתי בעל שיעורי הצלחה גבוהים, ובעל תועלת ארוכת טווח בהליכי שיקום פה מתקדמים. למרות שהליך דורש סבלנות, והמתנה להשתלבות העצם החדשה בלסת, תוצאותיו שוות את ההמתנה, ועלולות לחסוך עבור מטופלים רבים טיפולים נוספים, במיוחד כשמדובר בהליכי שיקום פה מורכבים.

תמונה של מרפאת השיניים מג'יק טאץ
מרפאת השיניים מג'יק טאץ

אנו במרפאת מג'יק טאץ מאפשרים לקהל המטופלים לקבל את הפתרונות הרפואיים המתקדמים ביותר תחת קורת גג אחת, החל בסתימה ועקירות ועד השתלות שיניים ושיקום מלא של הפה.