עקירת שן

עקירת שן בינה

שינה ביני קיבלו את שמן הייחודי בגלל המועד המוזר שבו הן צומחות. בעוד שרוב השיניים הקבועות שלנו בוקעות בילדות או בגיל ההתבגרות, הרי ששיני בינה בדרך כלל צומחות הרבה אחרי כל השאר – בדרך כלל סביב גיל 20.

עוד דבר ששונה בשיניים האלו הוא שהצמיחה שלהן במקרים מסוימים מלווה באי נוחות או בכאבים של ממש. זאת מכיוון שאצל חלק מהאנשים, אין מספיק מקום בלסת לבקיעה תקינה שלהן והן בכל זאת מפלסות את דרכן למעלה. לעיתים השיניים גם יהיו ממוקמות ליד עצבים – דבר שבאופן לא מפתיע גורם לכאבים ממושכים.

איך יודעים שצריך לעקור שן בינה?

צילום CT לחלל הפה יעזור להבין האם לשן אין מספיק מקום כדי לבקוע כמו שצריך, אם היא סמוכה לעצבים או אם היא מפריעה לשיניים אחרות בצמיחתה. בכל מקרה כזה, ייתכן שנמליץ על עקירה כדי לשפר את בריאות הפה.

בניגוד לשיניים אחרות שאותן ננסה להציל בכל דרך לפני שנעקור, שן בינה עלולה לפגוע בבריאות שאר חלל הפה אם נבחר להשאיר אותה במקומה. זאת מכיוון שצמיחה לא תקינה של שן בינה מגבירה את הסיכון לעששת, לדלקות חניכיים ולציסטות. לעיתים היא גם עלולה להשפיע על סידור השיניים האחרות בפה ולחייב טיפול ליישור שיניים ולסתות ולכן עקירת שן בינה הינו הליך השונה מעט מעקירת שיניים אחרות.

לפני העקירה: מה חשוב לדעת על ההליך?

עקירת שן בינה בדרך כלל מבוצעת בהרדמה מקומית ולא צפויה לקחת יותר מ-30 דקות. אלא אם הרופא אמר אחרת, אין היערכויות מיוחדות שיש לבצע לפני הטיפול חוץ מהקפדה יתרה על היגיינת חלל הפה. שימו לב שבכל עקירה קיים סיכון מסוים לזיהום, פגיעה עצבית או דימום מוגבר. עם זאת, מדובר בטיפול יחסית בטוח ורמת הסיכון שלו נמוכה בהשוואה לטיפולים דנטליים אחרים.

עקירה רגילה ושיני בינה

איך בדיוק מתבצעת עקירת שן הבינה?

אופן העקירה תלוי בסוג השן, במיקום שלה ובקרבה שלה לעצבים או לשיניים אחרות. במקרים פשוטים, יבצע הרופא שימוש במלקחיים דנטליים סטריליים. הוא ינענע את השן שוב ושוב עד לניתוק שלה מהשורש ולאחר מכן יתפור את החניכיים באמצעות תפרים שנספגים מעצמם אחרי כמה ימים. בחלק מהמקרים תידרש עקירה כירורגית שהיא תהליך מעט מורכב יותר אשר מחייב היערכות מיוחדות מצד הצוות הרפואי.

אחרי העקירה: מה מותר ומה אסור לעשות?

עם התפוגגות חומרי ההרדמה, ייתכן כי יופיעו כאבים מקומיים באזור העקירה. לכן יש להצטייד מראש במשככי כאבים – עדיף כאלו שניתנים ללא מרשם רופא. הכאב אינו מסוכן וצפוי לפחות בהדרגה כבר בשעות הראשונות ולהיעלם לחלוטין אחרי כמה ימים.

בתום הטיפול חשוב להגן על השיניים והחניכיים ולהימנע מפעולות שעלולות לסכן אותן. בהקשר הזה יש להתרחק ממאכלים או משקאות חמים או קרים מאוד, לצרוך מזונות רכים וקלים ללעיסה ולספוג את הדימום בעזרת גזה אם הוא מופיע. גם שטיפת הפה במי מלח תסייע להפחית את האדמומיות והנפיחות באזור העקירה.