fbpx
עקירת שן

כל הטיפולים

עקירת שיניים - מה חשוב לדעת

השיניים שלנו נועדו לשמש אותנו לכל חיינו, הן חזקות מאוד, עומדות בעומסי לעיסה למשך עשורים וממוקמות היטב בתוך עצמות הלסת.

אך השיניים אינן בלתי פגיעות והן חשופות לחיידקים בחלל הפה ולגורמים אחרים המשפיעים על בריאותן.
בנוסף, לעיתים יש צורך לעקור שן מסיבות אסתטיות וכחלק מטיפולים נרחבים יותר. עקירה היא אמנם לא פרוצדורה נעימה אבל בידיו של רופא או כירורג שיניים מנוסה היא בטוחה לחלוטין, כמעט ולא מורגשת ומנמשכת זמן קצר.

לפני שנמשיך, מדוע עוקרים שיניים?

ישנן כמה סיבות לעקירה של שן כשהנפוצה ביותר היא עששת שלא טופלה בזמן ומחלות חניכיים:

  • עששת – השכבה חיצונית (האמייל) של השיניים שלנו קשה מאוד וחזקה, כמעט בלתי חדירה. אך השכבה הפנימית של השן (המוך) היא רקמה חיה ועדינה יותר וללא ההגנה של השכבה החיצונית היא פגיעה לחיידקים הנמצאים בחלל הפה. עששת מתרחשת כשחיידקים ניזונים משאריות מזון ופולטים חומצות הממיסות את האמייל. סדקים, חורים ופגמים קטנטנים באמייל של השן מאפשרים לחיידקים להגיע למוך ולהרוס אותו. במקרים קשים יותר הם מגיעים גם לשורשי השן, לחניכיים ולעצמות הלסת וגורמים להרס שלהם. השן מאבדת את שלמותה ואחיזתה בעצם הלסת עד למצב בו לא ניתן להצילה ואין מנוס מלעקור אותה.
  • מחלות חניכיים – דלקת חניכיים פשוטה לא תגרום להרס השיניים אך פריודונטיס, דלקת כרונית בהחלט יכולה להשפיע על האחיזה של השן בלסת. כאשר החניכיים נפגעות הן נסוגות כלפי מטה, מתפתחים כיסים שהופכים לכר פורה לחיידקים מזיקים ועם הזמן, הדלקת יכולה להתפשט גם לשורשי השיניים ולעצמות הלסת, לגרום לנסיגת חניכיים ותזוזה של השיניים למנח לא טבעי. כל אלו משפיעים על בריאות השן ויכולים לגרום למצב המחייב עקירה.
  • שיניים כלואות – שן כלואה היא שן שלא בקעה מהחניכיים. בדרך כלל מדובר בשיני בינה שלא בקעו בכלל או בקעו חלקית, במנח לא תקין המפריע לקשת השיניים או גורם לבעיות בשיניים סמוכות.
  • סיבות אורתודנטיות – במקרים מסוימים יש צורך לעקור שן לפני שמתחילים יישור שיניים למשל שיניים עודפות או כאלו שלא נמצאות במנח שניתן לתקן על ידי גשר.
  • כחלק מתכנית שיקומית – עקירה נדרשת לפעמים כדי לתמוך בתכנית שיקומית כללית.

חייבים לעקור את השן? יש אפשרויות אחרות?

המטרה של רפואת השיניים היא לטפל בשיניים שלנו ולשמור על בריאותן ושלמותן. כל עוד השן ניתנת להצלה, הרופא יעשה כמיטב יכולתו כדי לשמור אותה בריאה, שלמה ומתפקדת. למרות שבהחלט ניתן להחליף שיניים פגומות (על האפשרויות בהמשך) רפואת השיניים המודרנית שואפת להציל את השיניים הטבעיות. יש לא מעט הליכים שניתן לעשות כולל טיפול שורש יסודי, סתימה, הנחת כתר ועוד  ורק כאשר מוצו כל האפשרויות הקיימות הרופא ימליץ על עקירה כמוצא אחרון.

כל סוגי העקירות

עקירה "רגילה"
אם השן שמיועדת לעקירה לא דורשת התערבת מיוחדת ואפשר לעקור אותה בקלות, רופא השיניים הכללי יבצע את העקירה. ברוב המקרים השן כבר משוחררת מעט מעצם הלסת כך שלא נדרש כוח רב או מכשור רפואי כדי להוציא אותה. ההליך נעשה במרפאת השיניים בתנאים סטריליים, נחשב לפשוט מאוד ומהיר ולא דורש הכנות מיוחדות.

עקירה מורכבת
כשכותרת השן נשחקה וקשה לאחוז בה או שורשי השן לא מאפשרים הוצאה שלה "בחתיכה אחת" תידרש עקירה מורכבת. כאן מדובר בפרוצדורה מעט יותר ארוכה הדורשת פיצול של השן והוצאתה בחלקים. עקירות מורכבות מבוצעות בדרך כלל על ידי כירורג דנטלי אם כי ישנם גם רופאי שיניים שיש להם די ניסיון ומומחיות בתחום ומבצעים עקירות מסוג זה.

עקירה כירורגית
כשיש מעורבות של החניכיים ועצמות הלסת, השן נמצאת במיקום שקשה מאוד להגיע אליו (למשל עקירת שן טוחנת), כשיש הרס מלא של כותרת השן ואין שום דרך לאחוז בה, כשנדרשת עקירת שן כלואה, עקירת שן בינה (במיוחד שן בינה עליונה) יש לעבור עקירה כירורגית. למעשה בכל מצב בו יש צורך בחיתוך ותפירה של רקמת החניכיים ו/או עקירה רגילה לא תצליח להוציא את השן בשלמותה תבוצע עקירה כירורגית. עקירה כירורגית נעשיית על ידי מנתח דנטלי.

עקירת שן חלב
שיני החלב נופלות מעצמן ומוחלפות בשיניים הקבועות אך לפעמים, אם שן חלב חולה וגורמת לכאבים או מאיימת על בריאותן של שיניים סמוכות, הרופא ימליץ על עקירה. עקירת שן חלב יכולה להיעשות על ידי רופא שיניים לילדים או רופא שיניים כללי. בדיוק כמו עקירה רגילה, בדרך כלל מדובר בהליך מאוד פשוט ומהיר. בהתאם לגילו של הילד והמצב הדנטלי הרופא יכול להמליץ על "שומר מקום" כדי למנוע מהשיניים הסמוכות לנוע ולסגור את הפער שנוצר ולאפשר לשן הקבועה לבקוע במנח נכון.

עקירת שן בינה
שיני הבינה שלנו בוקעות אחרונות, בדרך כלל בשנות ה-20 המוקדמות. שלא כמו השיניים האחרות, הן נוטות לבקוע במנח לא תקין, חלקית או לא בכלל ולהישאר כלואות בתוך עצם הלסת ולגרום ללחץ על שיניים סמוכות. בנוסף, בגלל שהן ממוקמות אחרונות בשורת השיניים קשה לצחצח אותן והן מועדות לעששת ובעיות נוספות. לא נהוג לעשות סתימות או טיפולים אחרים בשיני בינה וההמלצה תהיה בדרך כלל לעקור שן בינה בעייתית. בגלל ששיני הבינה נמצאות במיקום שקשה להגיע אליו ובטח כשמדובר בשן בינה כלואה, תידרש עקירה כירורגית.

איך עוקרים שן? כמה זמן נמשך ההליך?

עקירה רגילה היא הליך פשוט מאוד, הרופא מרדים את האזור בהרדמה מקומית בזריקה, אוחז בשן בחוזקה בעזרת מלקחיים ייעודיות ומושך אותה החוצה לאט לאט. כל ההליך כולו יכול להמשך דקות בודדות ולא יותר מ-30 דקות.  למעט תחושת לחץ קלה באזור לא תרגישו דבר.

בזמן עקירה כירורגית המנתח יפתח את רקמת החניכיים, יסיר את השן ורקמות פגועות מסביב לה ויתפור את החניכיים חזרה. עקירות מורכבות ועקירות כירורגיות נמשכות מעט יותר זמן, עד כשעה, ולפעמים נדרשת הרדמה נרחבת יותר. כך או כך לא תרגישו שום אי נוחות מיוחדת או כאב בזמן ההליך.

איך להתכונן לקראת עקירת שן?

עקירת שיניים רגילה לא דורשת הכנות מיוחדות אך עקירה כירורגית מחייבת היערכות מסוימת. רופא השיניים ירצה לעשות בדיקות הדמיה כמו צילומי שיניים רגילים וצילום CT שיעזרו לו לתכנן את מהלך העקירה ולהימנע מפגיעה בעצבים, בסינוסים וברקמות סמוכות. ייתכן ותתבקשו לגשת למכון לצילום שיניים. במקרים בהם העקירה נדרשת בעקבות דלקת חמורה, הרופא ירשום לכם אנטיביוטיקה ו/או מי פה טיפוליים.

בבוקר העקירה צחצחו שיניים כרגיל, אם הרופא נתן לכם הנחיות נוספות מלאו אותן במלואן. מומלץ לישון שנת לילה טובה, לאכול ארוחה אחרונה שעתיים לפני העקירה, לשתות הרבה מים ולהגיע למרפאה השיניים רעננים.

האם יש תופעות לוואי? איך ארגיש אחרי עקירת שיניים?

כל עקירה, מורכבת ככל שתהייה מבוצעת בהרדמה מקומית כך שלא תרגישו דבר בזמן העקירה למעט תחושת לחץ קלה כשהרופא יחלץ את השן ממקומה. עד להתפוגגות חומרי ההרדמה אין כאבים, הלחי בצד העקירה מורדמת וחסרת רגישות למגע, יכול להיות שיהיה לכם קצת קשה לדבר והפנים בצד העקירה יהיו שקועות מעט. אלו תופעות לוואי של ההרדמה המקומית והן יחלפו מעצמן כאשר ההרדמה תפוג. ייתכן דימום קל מאזור העקירה שיפסיק לאחר כמה שעות.

24 עד 48 השעות הראשונות – אחרי כ-2 עד 4 שעות מסיום העקירה, ההרדמה מתחילה לפוג והלחי תתחיל "להתעורר". בשלב זה תרגישו כאבים שניתן כמובן לשכח בעזרת משככי כאבים במרשם רופא השיניים (או תרופות ללא מרשם). בנוסף, תתחיל להופיע נפיחות ותיתכן גם אדמומיות בצד בו בוצעה העקירה. נפיחות לאחר עקירה היא תופעה צפויה ואין סיבה לדאגה, היא תתחיל לרדת לאחר כ-48 שעות. אפשר להיעזר בקומפרסים קרים לכ-15 ד' בכל פעם כדי להקל על אי הנוחות. במקרה של עקירת שן אחורית, במיוחד שן בינה ייתכן קושי בפתיחת הפה למשך מספר ימים.

באופן כללי, בזמן ההתאוששות הראשונית מומלץ לקחת חופש מהעבודה וממטלות הבית, לנוח ולא לעשות מאמץ גופני (גם לא קל כמו הרמת ילד קטן או שקית מצרכים) ופשוט לתת לעצמכם זמן להתאושש  ולהחלים.

עד שבוע לאחר העקירה – קצב ההחלמה אחרי עקירת שיניים הוא אינדיבידואלי אבל לאחר כ-48 עד 36 שעות רוב המטופלים כבר לא מרגישים כאב אלא רק אי נוחות מסוימת באכילה ושתייה. תוכלו לשוב לשגרת החיים הרגילה ללא חשש. עם זאת, שימו לב – חשוב מאוד לפעול לפי הנחיות הרופא, עמידה בהמלצותיו והנחיותיו של הרופא תבטיח לכם החלמה מהירה וריפוי נכון.

האם יש הנחיות מיוחדות אחרי עקירת שיניים?

לפני שתצאו ממרפאת השיניים, הרופא יתן לכם הוראות מלאות לאחר עקירה. חשוב מאוד לשמור על הנחיות הרופא כדי לאפשר לפצע שנוצר להחלים כראוי. מומלץ מאוד לא לנהוג או לנסוע בתחבורה ציבורית חזרה הביתה מחשש ל"נפילת מתח". פנו לעצמכם כמה ימים, נוחו בבית והתרכזו בהחלמה.

מיד אחרי העקירה ובשעות הראשונות

  • יש ללחוץ על האזור למשך כ-20 ד' עם תחבושת רכה כדי לעודד קרישה והפסקת דימום.
  • בשעתיים הראשונות יש להימנע מאכילה ושתייה. אם תרצו לקחת כדור אפשר לעשות זאת עם כמות מאוד קטנה של מים פושרים ובזהירות רבה.
  • בערב העקירה אין לצחצח שיניים או לשטוף את הפה עם שטיפה כלשהי כולל מי מלח.

ב-24 השעות הראשונות

  • הימנעו מיריקה, פעולת היריקה עלולה לשחרר את קריש הדם שנוצר ולהפריע להחלמה.
  • יש להימנע ממזונות חמים או קשים כולל שתיה חמה, תוכלו לאכול מאכלים קרים ורכים כמו יוגורט, פירה פושר, מחית פירות או גלידה.
  • אין להשתמש בקשית, פעולת היניקה מפריעה לריפוי הפצע באזור העקירה.
  • אין לשתות אלכוהול או לעשן (עוד על ההשלכות של עישון אחרי עקירת שיניים בהמשך).
  • למחרת העקירה יש לשטוף את הפה בשטיפה ייעודית פעמיים ביום (רופא השיניים ימליץ לכם על סוג השטיפה) ולא לשטוף את הפה, לאכול או לשתות 30 דקות אחרי. יש להמשיך עם השטיפות עד שבוע לאחר העקירה.
  • אין לבצע פעילות גופנית מאומצת כמו ריצה, קפיצה, שחיה או ביקור בחדר כושר.


לאחר 24 שעות ועד שבוע

  • אחרי 24 שעות תוכלו לצחצח את השיניים אך הימנעו מצחצוח מקום העקירה במשך 5 ימים.
  • המשיכו להימנע ממזון חם או קשה, עם הזמן תוכלו ללעוס בקלות רבה יותר אך בשלב זה אין ללעוס בצד של העקירה בכלל.
  • הימנעו מחשיפה ממושכת לשמש.
  • אם אתם סובלים מנפיחות בלחי בצד של העקירה תוכלו להמשיך עם הקומפרסים.
  • אחרי שבוע, רופא השיניים יבקש שתגיעו לביקורת והוצאת תפרים אם ישנם.
שאלות ותשובות עקירת שיניים

למה לא כדאי לעשן אחרי עקירת שיניים?

עישון משפיע על בריאות השיניים שלנו באופן כללי ובמיוחד על קצב ההחלמה אחרי הליכים דנטליים כמו עקירה והשתלת שיניים. בקרב מעשנים, אחוזי ההצלחה וההחלמה יורדים והם נוטים לסבול יותר מסיבוכים. העישון משפיע לרעה על כלי הדם הקטנים בחלל הפה כולל אלו שמזינים את החניכיים ועצמות הלסת ופוגע ביכולת של הגוף להעביר חומרי הזנה לאזור ולהחלים. ספציפית במקרה של עקירת שיניים מעשנים חשופים יותר לפיתוח תופעת המכתשית היבשה.

מכתשית יבשה היא תופעה נדירה מאוד אך היא נפוצה יותר בקרב מעשנים. מעבר לעישון, גם צחצוח אגרסיבי, יריקה ושימוש בקשית ושטיפה מוגזמת של הפה עלולים להעלות את הסיכוי לפתח את התופעה. כשעוקרים את השן, נוצר חלל בעצם הלסת, החלל מתמלא בקריש דם שמתחלף לאט לאט ברקמה קבועה. זהו תהליך טבעי המתרחש לאחר כל עקירת שן. אם קריש הדם לא נוצר כראוי או ניתק ממקומו המכתשית חשופה לחלל הפה, לרוק, מזון וחיידקים. התסמין העיקרי הוא כאב עז שמתחיל כשלושה ימים אחרי העקירה. מתכשית יבשה מעכבת את הריפוי של הפתח בכשבועיים, אמנם ניתן לטפל בה אך בהחלט עדיך להימנע מהתופעה.

אם אתם מעשנים קבועים, רופא השיניים ינחה אתכם לא לעשן לפחות 48 שעות אחרי העקירה (ובכלל, למען בריאתכם הכללית והבריאות הדנטלית במיוחד) ועדיף עד להחלמה מלאה כדי למזער את הסיכוי לפיתוח מכתשית יבשה ולתת לגוף הזדמנות לרפא את האזור.

מה עושים עם הרווח שנוצר אחרי עקירת שיניים?

ההמלצה היא לא להשאיר רווחים בין השיניים בגלל שקשת השיניים שלנו בנויה כך שכל שן נסמכת על השן שלידה  – המבנה הכללי של השיניים תלוי בנוכחות של כל השיניים. אם שן אחת חסרה, השיניים הסמוכות נוטות לנסות "להשלים את הפער" וזזות לכיוון הרווח. כמובן שהתזוזה יכולה לגרום לשינויים במנח של יתר השיניים ולבעיות דנטליות אחרות. בנוסף, במקום בו חסרה שן, אין עומסי לעיסה המופעלים על הלסת, ברגע שהגוף שלנו מזהה שאין "שימוש" בעצם הוא יתחיל לספוג אותה והעצם תחלש ותהפוך לדקה יותר. לבסוף, חוסר בשן אחת או יותר מפריע ללעיסה וגם מהווה מפגע אסתטי.

הפתרון לשן חסרה הוא כמובן השתלת שן חדשה במקומה. ייתכן שרופא השיניים ימליץ לכם על השתלת עצם לאחר עקירה כדי להכין את המקום לשתל. את ההשתלה ניתן לעשות סמוך למועד העקירה או להמתין לריפוי מלא ורק לאחר מכן לעבור השתלה. בדקו עם רופא השיניים מה השיטה המתאימה ביותר עבורכם. רופא מקצועי ובעל ניסיון יוכל להתאים לכם את שיטת ההשתלה הנכונה ביותר ולוודא שהעקירה לא תשפיע על הבריאות הדנטלית שלכם ועל האסתטיקה של השיניים.

תשובות לשאלות נפוצות:

כל רופא שיניים יכול לעשות עקירה?

באופן עקרוני כן, כל רופא שיניים מוסמך לעקור שן ואכן, רופאים רבים עוקרים שיניים כשמדובר בעקירה רגילה. כשיש צורך בעקירה מורכבת ובטח ובטח כירורגית רופא השיניים יפנה אתכם לכירורג.

האם יש סיכונים בעקירת שיניים?

כאשר עקירת השיניים נעשית על ידי רופא מומחה ובעל ניסיון אין לה תופעות לוואי מיוחדות ואין סיכונים משמעותיים. עם זאת, באחוז קטן מאוד מהמקרים תיתכן פגיעה עצבית שלרוב חולפת מעצמה ללא כל התערבות לאחר כמה שבועות, שבר בלסת או פציעה של רצפת הסינוס. את השניים אחרונים ניתן לתקן בהליך נוסף. חשוב מאוד לזכור שאלו מקרים נדירים מאוד, מרבית עקירות השיניים, גם הכירורגיות עוברות בהצלחה תודות לשיטות עבודה מודרניות, שימוש במכשור דנטלי מתקדם וכמובן – מומחיות ומיומנות הרופא.

איך להתמודד עם החשש מעקירת שן?

לחץ וחשש לפני עקירת שיניים הן תחושות נפוצות ומובנות מאוד. אם יש קושי בוויסות הרגשות לפני העקירה תוכלו להיעזר בתרופת הרגעה טבעית או לבקש תרופה במרשם מרופא המשפחה. חשוב מאוד ליידע את רופא השיניים על כל תרופה, טבעית או אחרת שאתם נוטלים לפני ביצוע העקירה. בנוסף, תוכלו לשקול להיעזר בגז צחוק בזמן הטיפול. ההשפעה של גז הצחוק מיידית וגורמת לתחושת אופוריה קלה שמשכחת את החששות מההליך וגורמת לתחושה שהזמן עובר מהר יותר. 

האם אפשר לעבור עקירת שיניים בהרדמה מלאה?

עבור אותם מקרים נדירים של מי שסובל מחרדה דנטלית קשה ואינו יכול לעבור טיפולי שיניים תחת הרדמה מקומית בלבד קיימת האופציה של הרדמה כללית. הרדמה ככלית מבוצעת בהשגחת מרדים בלבד בבית חולים מצויד בציוד מתאים.

 כמה עולה עקירת שן?

המחיר של עקירת שן תלוי מאוד בסוג העקירה ומורכבותה. עקירה רגילה תעלה כ-300 עד 500 ש"ח כאשר עקירה כירורגית ועקירות מורכבות יכולות לעלות עד 2000 ש"ח. במידה ונדרשים הליכים נוספים כמו עיבוי או השתלת עצם אלו יתומחרו בנפרד.

האם אפשר לעבור עקירה בהריון? מה לגבי עקירת שן בינה בהריון?

בזמן ההריון נמנעים ככל האפשר מהליכים רפואיים באופן כללי כולל הליכים דנטליים. עם זאת, כאשר עולה הצורך בהחלט אפשר לעבור עקירה כולל עקירת שן בינה בהריון. התרופות המשמשות להרדמה מקומית אינן מסכנות את האם והעובר, ניתן לקחת סוגים מסוימים של אנטיביוטיקה ללא חשש כמו גם משכחי כאבים אחרי העקירה כל עוד אלו מתאימים לשימוש כללי בהריון. כאשר העקירה נעשית על ידי רופא שיניים בעל ניסיון בטיפול בנשים בהריון לא  צפויות תופעות לוואי מיוחדות.