כל הטיפולים
למינייט – המדריך המלא כולל תמונות
ציפוי למינייט Laminate
ציפוי שיניים נועד לשפר את המראה של השן – צורתה וצבעה. למראה השיניים ישנה חשיבות קוסמטית גבוהה והוא משפיע רבות על האטרקטיביות הכללית של הפנים. ציפוי שיניים למינייט מאפשר שיפור משמעותי באסתטיקה הדנטלית על ידי הדבקת ציפוי עמיד, בהיר ואסתטי על שן אחת או יותר ועל ידי כך לשפר באופן ניכר את נראות השיניים. ניתן לתקן שיניים צהבהבות, סדוקות או שבורות, אפורות או בעלות רווחים גדולים תוך 2-3 פגישות בלבד ועם תוצאות שמחזיקות לאורך שנים.
מה משפיע על גוון השיניים?
במשך הזמן, השיניים עשויות לשנות את צבען לגוון צהבהב או אפור, חריצים דקים ופסים כהים עלולים להופיע ולגרום למראה מוכתם ולא נקי. השיניים שלנו הן רקמה חיה המושפעת מגורמים חיצוניים כמו האוכל והשתיה שאנו צורכים. כך למשל שתיית משקאות כמו תה, קפה ויין אדום ואכילת מזונות כמו פירות יער יכולים עם הזמן לגרום להכתמה של השיניים. כמו כן, עששת היא גורם מרכזי לשינויים משמעותיים בגוון השיניים. חיידקים חודרים לעומק השן וגורמים לריקבון הנראה כלפי חוץ כשן אפרפרה או צהובה. שגרת ניקוי שיניים לא נאותה, עישון סיגריות, הזנחת בריאות החניכיים ומצבים בריאותיים שונים משפיעים גם הם על הגוון של השיניים.
מה משפיע על צורת השיניים? המרווחים ביניהן והמנח שלהן?
לגנטיקה השפעה ניכרת על צורת השיניים, הדרך בה הן צומחות והמראה הסופי שלהן. שיניים ישרות לחלוטין ושלמות לגמרי הן מראה נדיר, במיוחד בגילאים מאוחרים. מעבר לנטייה מולדת, גם אורח החיים והבריאות הכללית משפיעים על השיניים – בריאות החניכיים, עישון, אכילת מזונות עתירים בסוכר הם בעלי השפעה מצטברת על האסתטיקה של השיניים. בנוסף, תנועה של השיניים בשל עקירת שן, שיני בינה כלואות, עששת, מחלות חניכיים ובעיות אורתודנטיות שונות עלולים ליצור תזוזה של השיניים ולגרום רווחים קלים ולא אסתטיים.
למי מתאים ציפוי למינייט?
ציפוי למינייט לשיניים מתאים לכל מי שמעוניין לשנות את צורת השיניים וצבען. בעזרת ציפוי למינייט ניתן לתקן לא רק שיניים בעלות גוון כהה אלא גם סדקים, שיניים שבורות או שחוקות, שיניים עם מרווחים קלים ביניהן ושיניים בעלות צורה לא אסתטית. בעזרת למינייט ניתן לתקן שן אחת או יותר ולשפר באופן משמעותי את המראה הכללי של השיניים.
מתי לא מומלץ לעשות למינייט לשיניים?
ציפוי שיניים אמנם יכול לתקן בעיות אסתטיות קלות אך הוא אינו מיועד לתיקון אורתודנטי (יישור שיניים) או כאמצעי שיקומי נרחב. ניתן לשלב ציפוי למינייט כחלק מתכנית שיקום כללית אך לא כפתרון יחיד. כמו כן, למינייט אינו מומלץ למי ששיניו בולטות כלפי חוץ באופן משמעותי ובמקרים בהם ההיגיינה הדנטלית אינה טובה מספיק.
התהליך – איך עושים ציפוי למינייט לשיניים?
ביצוע למינייט מורכב מכמה שלבים: ראשית, רופא השיניים יערוך בדיקה מסורתית של השיניים כדי לבחון את בריאותן, בריאות החניכיים והמצב הכללי של ההיגיינה הדנטלית. לאחר מכן, תוך שימוש בטכניקות המתאימות אישית לכל מטופל הן את צורת השיניים והן את הגוון המתאים, הרופא וטכנאי השיניים יצרו מודל ממוחשב של התוצאה הסופית. לאחר יצירת המודל הוירטואלי, אפשר להמשיך ליצירת "שיניים זמניות" אותן ניתן להרכיב לכמה שעות או אפילו כמה ימים. המודל הזמני מאפשר לערוך התאמות בצורה ובגוון הציפוי הקבוע לפני ששולחים למעבדה את הוראות הייצור הסופיות. הפידבק שהמטופל מספק לרופא לאחר התנסות זו מבטיח שביעות רצון גבוהה מהתוצאה הסופית.
לאחר שהציפוי מגיע מהמעבדה אל מרפאת השיניים ניתן להמשיך לשלב השני – שלב השיוף. ציפוי למינייט אינו דורש השחזה של השיניים למעט במקרים ספציפיים (כמו שיניים ארוכות במיוחד) אלא רק שיוף עדין. עוביו של הציפוי הוא כ-0.2 מ"מ בלבד (כעוביה של עדשת מגע) אין צורך להשחיז את השיניים ולהוריד שכבות רבות מהן כדי להניח את הציפוי. שיוף נעשה ללא הרדמה, הוא אינו כואב ואינו משפיע על בריאות השיניים.
לבסוף, הרופא מדביק את הציפוי על השיניים בעזרת דבק ייעודי שמבטיח חוזק ועמידות לשנים רבות. לאחר כשבוע, יש לחזור אל המרפאה לבדיקה.
ממה עשוי ציפוי למינייט?
ישנם מספר חומרים המשמשים לציפוי שיניים כאשר המרכזיים הם דפי חרסינה וחומרים מרוכבים (קומפוזיט).
ציפוי חרסינה למינייט (דפי חרסינה)
מכונה גם ציפוי פורצלן או למינייט וניר (Veneer Laminate), אלו דפי חרסינה המכסים את השיניים בחלקן החיצוני. הדפים עצמם מיוצרים במספר שיטות כגון דחיסה בטמפרטורה גבוהה, חריטה ממומחשבת, על בסיס זכוכית (Castable glass ceramic) ועוד. הרכיב המרכזי הוא פורצלן דנטלי המשמש ברפואת השיניים גם ליצירת כתרים וגשרים לשיקום והחלפת שיניים טבעיות בתאימות ביולוגית גבוהה.
יתרונות:
- לחרסינה שקיפות גבוהה והחזרת אור טבעית, התוצאה הסופית נראית טבעית יותר משימוש בחומרים אחרים.
- ניתן לבחור את הצורה והצבע של הציפויים ולהגיע להתאמה מקסימלית לציפיות המטופל.
- החרסינה אינה רגישה לשינויים בגוון – היא אינה סופחת צבע ממזון, שתיה ועישון.
- החרסינה עמידה מאוד (כפליים מציפוי קומפוזיט), לאחר ההדבקה שברים בציפוי נדירים ביותר.
חסרונות:
- המחיר גבוה יחסית לציפוי קומפוזיט.
- למרות עמידות הציפוי הוא יכול להישבר לאחר קבלת מכה חזקה.
ציפוי Emax
ציפוי חרסינה המיוצר על ידי חברת Ivoclar בשוויץ בטכנולוגיה ייחודית. הציפוי עשוי חרסינה דחוסה בתנור ונחשב לעמיד מאוד ואיכותי. בעזרת ציפוי Emax ניתן לא רק לצפות את השיניים אלא גם לתקן עקמומיות קלה. כמו כן, ניתן לשלב ציפוי למינייט Emax במקרים בהם יש צורך בשימוש בכתרים כחלק משיקום נרחב יותר. המעבדה יכולה לייצר הן את הכתרים והן את הציפוי מאותו החומר ובאותו הגוון בדיוק.
יתרונות:
- קיים במגוון גדול של גוונים המאפשר התאמה לציפיות האסתטיות של המטופל ולשיניים שלא עוברות ציפוי.
- עשוי חרסינה, עמיד מאוד לשנים רבות.
- ניתן להשתמש בו גם במקרים הדורשים שיקום דנטלי ולא רק ציפוי פשוט.
חסרונות:
- מחיר גבוה יותר מציפוי חרסינה סטנדרטי.
ציפוי קומפוזיט Composite Veneer (חומרים מרוכבים)
סוג של שרף המשמש ברפואת השיניים להשלמות בשיניים שבורות, סגירת רווחים ועוד ויכול לשמש גם כציפוי לשיניים. לאומת ציפוי חרסינה מדובר בחומר עדין יחסית בעל תוחלת חיים קצרה שנוטה לספוח צבע ממאכלים ושתיה. ציפוי קומפוזיט יש לתחזק במרפאת השיניים. היתרון של ציפוי שיניים בחומר מרוכב הוא המחיר הנמוך יחסית לשימוש בחומרים אחרים.
תופעות לוואי
ללמינייט אין תופעות לוואי. הטיפול אינו כואב, לא מזיק לבריאות השן, אינו גורם לשינויים בחלל הפה ואינו מפריע לשימוש בשיניים.
תחזוקה של ציפוי למינייט
למינייט איכותי מחרסינה לא מצריך תחזוקה מיוחדת ואינו רגיש לשינויי גוון בעקבות אכילה או שתיה של מזונות הנוטים להכתים את השיניים הטבעיות כמו יין אדום, קפה, תה וכד'. עם זאת, רופאי השיניים ממליצים לשטוף את הפה במים לאחר אכילה (עדיף במי פה). ההנחיה היחידה היא לא לפצח גרעינים או אגוזים עם השיניים המצופות ולא להשתמש בשיניים כדי לפתוח אריזות וזאת על מנת לא לסדוק את הציפוי. כמובן ששמירה על בריאות דנטלית נאותה תעזור לשמור גם על מראה ושלמות הציפוי. יש לצחצח את השיניים המצופות בדיוק באותו אופן ותדירות כמו את הטבעיות (ללא חומרי שיוף ומשחות הכוללות חומרים אלו), להשתמש בחוט דנטלי ולהגיע לטיפולי שיננית אחת ל-6 חודשים ולבדיקה תקופתית אצל רופא השיניים אחרת לחצי שנה עד שנה.
כמה עולה לעשות ציפוי למינייט?
מחיר הציפוי תלוי בחומר ממנו הוא עשוי, מורכבות הטיפול (השחזה, תיקון פגמים קלים במבנה השן וכד') והיקפו. במחיר מתחיל בכ-1500 ש"ח לשן ועשוי להגיע גם ל-5000 ש"ח לשן כאשר מדובר בחומרים איכותיים במיוחד וטיפול נרחב.
מה התחליפים ללמינייט?
המטרה של ציפוי למינייט לשיניים היא יצירת מראה אחיד ונקי תוך שימוש בחומרים קבועים ואיכותיים. מעבר לציפוי למינייט הדרך היחידה להגיע למראה שיניים בהיר ואסתטי היא על ידי הלבנת שיניים. ישנן שתי דרכים להגיע לתוצאה טובה והן – הלבנת שיניים בלייזר/אור והלבנה עם קשתיות. הלבנת שיניים בלייזר/אור נעשיית במרפאת השיניים. הרופא מושך את השיניים בחומר מלבין בריכוז גבוה וחושף אותן לקרן הלייזר או למנורה ייעודית למשך 20 ד'. לאחר שניים-שלושה מחזורים התוצאות נראות לעיין. ניתן להגיע להלבנה של עד 5 גוונים בשיטה זו. שימוש בקשתיות הלבנה נעשה בבית כאשר על המטופל למרוח את החומר המלבין על הקשתית ולהניח אותה על השיניים עד להשגת התוצאה הרצויה (על פי הוראות רופא השיניים). למינייט אמנם יקר יותר מהלבנת שיניים (העולה כ-2000 ש"ח) אך התוצאות מחזיקות זמן רב יותר (יש לחזור על הלבנת שיניים אחת לשנה עד שלוש). כמו כן, באמצעות הציפוי ניתן גם לתקן פגמים קלים בשיניים ולא רק לשנות את צבען.
תשובות לשאלות נפוצות:
כל רופא שיניים יכול לבצע ציפוי למינייט?
כל רופא שיניים שבחר לעבור הכשרה בתחום יכול לבצע ציפוי שיניים. חשוב לזכור כי לניסיון ישנו תפקיד מכריע שכן מדובר בטיפול אסתטי בעיקרו שדורש מידה רבה ניסיון להשגת תוצאות מדויקות ונאות.
האם הטיפול כואב?
הציפוי מודבק על החלק החיצוני של השן ללא מעורבות של החניכיים, השורשים או בסיס השן ולכן לא אמור לכאוב. לעיתים, יש צורך להשחיז את השיניים כהכנה לציפוי. ניתן לעבור את ההשחזה תחת הרדמה מקומית (כמו כל טיפול שיניים) אך ברוב המקרים אין בכך צורך והמטופל לא מרגיש דבר גם בזמן שיוף השיניים מכיוון שמדובר בשיוף עדין מאוד.
לומינירס או למינייט, מה עדיף?
לומיניריס הוא פטנט של חברת Cerinate ומיוצר אך ורק במעבדת החברה בקליפורניה, ארצות הברית. הדקיקות של הציפוי מאפשרת לצפות את השיניים ללא צורך בהשחזה או שיוף, ניתן לצפות גם כתרים ישנים וגשרים, הטיפול נחשב למהיר וקל וכמו כן, ניתן להסיר את הציפוי ללא כל השפעה על השיניים (מכיוון שאין השחזה). למרות היתרונות של ציפוי לומיניריס הוא אינו מומלץ במרבית המקרים מכיוון שהוא יוצר מראה לא טבעי – מעט מוארך ובולט. חיסרון נוסף של לומיניריס הוא הצורך לשמור על היגיינה גבוהה במיוחד כדי למנוע היווצרות עששת בשולי הציפוי. לומינירס היא אמנם שיטה וותיקה מאוד לציפוי שיניים אך התקדמות הטכנולוגיה דחקה אותה הצידה לטובת שיטות מתקדמות יותר כמו למינייט.
מה עושים אם ציפוי למינייט נשבר?
במידה והציפוי ניתק מן השן אפשר להדביקו מחדש. אם הציפוי נסדק או נשבר ניתן לצפות את השן שוב.
איך מתאימים את הצבע לשיניים שלא צופו?
מומלץ לבצע ניקוי והלבנה לשיניים שלא צופו כדי להתאים את הצבע שלהן לגוון של הלמינייט ליצירת מראה אחיד ואסתטי.
צריך לחדש את הציפוי? כל כמה זמן?
תוחלת חייו של ציפוי השיניים תלויה הן בסוג החומר והן בשיטה הנבחרת. ככלל, הציפוי יחזיק מעמד כ-10 שנים.