fbpx
כתרים לשיניים

כל הטיפולים

כתרים בשיניים

כשאנחנו מדברים על שיקום חלל הפה – כמעט כל הליך רפואי שנכנס תחת המטרייה הרחבה הזאת כולל בתוכו שימוש בכתרים. הכתר הוא למעשה תחליף או מילוי לחלק הנראה לעין של השן. הוא יכול להתלבש על גבי שתל שמהווה שחזור של שורש השן ומוברג לתוך הלסת, או לשמש כציפוי לשן שעדיין עומדת במקומה אך נשחקה, נשברה או נסדקה מסיבות שונות.

במקרים מסוימים הכתר בכלל לא בא להשלים את השן – אלא לפתור בעיות ביישור השיניים. במקרה כזה, תפקיד הכתר הוא אסתטי בלבד – הוא אמנם לא מיישר את השיניים בפועל אבל הוא משפר במידה ניכרת את מראה החיוך. בנוסף, בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים בוחרים לצפות את השיניים גם כאשר אין בהן שום בעיה, על מנת להשיג חיוך לבן ובוהק יותר.

כיום ישנו מגוון רחב ביותר של כתרים לשחזור השיניים או לציפוי שלהן – וכשיש כל כך הרבה אפשרויות – לא תמיד קל למצוא את זו שהכי מתאימה לכם ולצרכים שלכם. אז כדי לעשות לכם קצת סדר בכל האינפורמציה שחשוב לכם להכיר – אלו כמה מהשאלות הנפוצות ביותר סביב הכתרים – והמענה המפורט ביותר עליהן:

מהם השלבים בהנחת הכתר?

בראש ובראשונה, לפני כל טיפול שחזור בחלל הפה – נבצע צילום CT על מנת להבין איך בדיוק לצאת לדרך בתהליך הזה. הצילום עוזר לנו להכיר טוב יותר את מיקום השיניים, העצמות הקטנות שתומכות בהן, בריאות החניכיים ותקינות הסינוסים ושאר האיברים הסמוכים. לאחר שעשינו זאת, נבצע התאמה של הכתר – תוך התחשבות בתקציב, בצורך הטיפולי וברצון המטופל כמובן.

בשלב השני בדרך כלל יותקן בחלל הפה כתר זמני – אשר יספק פיתרון אסתטי ותפקודי לזמן הקרוב, בזמן שיותאם הכתר הקבוע. במקביל, במעבדת השיניים יפעלו לייצור הכתר הזה בהתאם למידות של חלל הפה. בהמשך ייקבע תור להנחת הכתר הקבוע – אך בשלב הזה ייתכן שיידרשו כמה מפגשים להתאמה וכוונון של הכתר – עד לקבלת התוצאה הטובה ביותר לשביעות רצונו של המטופל.

באילו חומרים משתמשים להכנת הכתרים?

את סוגי הכתרים שזמינים כיום לציבור הרחב ניתן לחלק לשלושה סוגים מרכזיים:

כתר מתכת בציפוי חרסינה

בעבר זה היה הכתר הנפוץ ביותר, אשר כולל מתכת כלשהי, כמו כסף, זהב או נחושת – ומצופה בחרסינה. היתרון של כתר כזה הוא העמידות שלו – מצד אחד המתכות שבו מספקות יציבות מתמשכת וארוכת שנים – ומהצד השני, ציפוי החרסינה מזכיר מאוד במראה ובהרכב שלו את השן האנושית – תכונה המקנה לו מראה טבעי יותר.

עם זאת, חשוב לזכור שעם השנים ציפוי החרסינה נשחק, דבר שעלול לחשוף את צבע המתכת ולפגוע באסתטיקה של החיוך. לכן הכתרים האלו, שהיו פופולריים מאוד בעבר, נחשבים כיום לפחות מבוקשים ומשמשים בייחוד בשחזורים של שיניים אחוריות – באזורים שנסתרים מהעין.

כתר מחרסינה מלאה

כיום ניתן להכין את הכתר מחרסינה בלבד, דבר שכמובן יהיה מגולם במחיר יקר יותר, אך יספק תוצאה אסתטית ואיכותית מאוד. החרסינה היא כאמור חומר שמזכיר מאוד את השיניים שלנו ולכן הכתר ירגיש ויראה טבעי הרבה יותר. עם זאת, לכתר הזה יש גם חיסרון. כדי להניח אותו בחלל הפה נדרשת הכנה משמעותית של אזור הטיפול אשר כוללת השחזה של השן – כלומר הסרת חלק בריא ממנה כדי לאפשר את הטמעת הכתר.

כתר מזירקוניה

זהו כתר חדשני למדי אשר נחשב כיום לאחד המבוקשים בטיפולים לשחזור או להשלמה של שיניים. זירוקניה היא מתכת אצילה שנחשבת עמידה ועצמתית מאוד – אך במקביל היא גם לבנה, עדינה ואסתטית ביותר. החומר גם משתלב בצורה טובה יותר בחלל הפה, דבר אשר תורם לקליטה טובה יותר שלו ומונע בעיות שעלולות להופיע לאחר הנחתו כמו מחלות חניכיים או זיהומים.

בנוסף, כשמתשמשים בכתר החרסינה קל יותר להתאים את הצבע שלה לזה של השיניים האחרות – ובכך להשיג מראה טבעי יותר, שאינו נראה כמו שחזור מלאכותי שנעשה במעבדה.

ד"ר מרק בבייב

איך לבחור בכתר המתאים?

ההתלבטות בבחירת הכתר יכולה להיות לא פשוטה בכלל. לפני שמקבלים החלטה חשוב כמובן להתחשב במגבלות התקציב, באיכות החומרים שמשתמשים בהם, בעמידותם לאורך זמן וגם במיקום השיניים המטופלות. כאשר מדובר בשיניים קדמיות לדוגמה, נעדיף להשתמש בחומרים כמו חרסינה או זירקוניה שנחשבים כאמור אסתטיים יותר.

אם מדובר בשיניים אחוריות שלא חשופות לאחרים במשך רוב שעות היום – אולי שווה לחסוך את הכסף ולהשקיע בחומרים עמידים כמו מתכות בציפוי חרסינה. כאשר מדובר בשיניים טוחנות המתמודדות עם עומס רב בלעיסה בכל יום – בדרך כלל נמליץ על שימוש במתכת בציפוי חרסינה.

בהקשר הזה חשוב שלא לקבל את ההחלטה לבד. התייעצו עם צוות המומחים במרפאה, שאלו שאלות, שתפו בהתלבטות שלכם ואנחנו נעשה הכול כדי לסייע לכם לקבל החלטה מושכלת שתואמת את הציפיות והרצונות שלכם. כדאי לקחת ברצינות רבה את דעתו של הרופא המטפל, אשר צבר ניסיון רב בעבודות שחזור מהסוג הזה ויכול לכוון אתכם להחלטה הנכונה ביותר בעבורכם.

זכרו שלפעמים אין תשובה אחת נכונה והמפתח הוא דווקא בשילוב של כמה חומרים. אם נדרש שחזור של כמה שיניים – אפשר לבחור לדוגמה בזירקוניה לשיניים הקדמיות ומתכת בציפוי חרסינה בשיניים האחוריות ובכך לחסוך כסף – בלי להתפשר על איכות השחזור.

האם הטיפול כרוך בכאבים?

מידת הכאב תלויה בסוג הטיפול ומשתנה ממטופל למטופל. כדי להימנע מכאב או תחושות לא נעימות בזמן הטיפול, הוא בדרך כלל יבוצע תחת הרדמה מקומית או עם טשטוש (סדציה). אם אחרי התפוגגות חומרי ההרדמה מתעוררים כאבים כלשהם, הניסיון שלנו מלמד שגם תרופות לשיכוך כאבים שניתנות ללא מרשם רופא הן יעילות בהפגת הכאב ובהתגברות עליו.

כמה זמן לוקח להחלים מטיפול כתרים?

משך ההחלמה הוא עניין אינדיבידואלי. אם לדוגמה הכתרים הונחו כחלק מטיפול שורש – ההתאוששות והשיקום יהיו מעט ארוכים ומורכבים יותר. אם הטיפול נועד לצפות שן קיימת או לבצע יישור אסתטי של השיניים – משך ההחלמה צפוי להיות כמובן קצר הרבה יותר – ועם פחות תופעות לוואי ותחושות לא נעימות. בכל מקרה, יש להיעזר בסבלנות ולעקוב במדויק אחרי הוראות הרופא המטפל על מנת לשפר את סיכויי ההצלחה של התהליך ולהפחית סיבוכים.

מהי תוחלת החיים של הכתר ובמה היא תלויה?

כתרים איכותיים, שמיוצרים מחומרים אמינים והותאמו על ידי מומחים עם ידע וניסיון בטיפולים מהסוג הזה – יכולים להחזיק שנים ארוכות. כתרים טובים יכולים להחזיק בממוצע כ-30 שנים, כאשר אצל מטופלים מסוימים הם אף יישארו לכל החיים.

כדי לשפר את הסיכויים האלו, כדאי לבחור ברופא מקצועי שיש לו את הכישורים, הניסיון וההבנה כדי להבטיח תהליך מוצלח ואיכותי. עם זאת, חשוב גם לזכור שהטיפול עצמו הוא לא סוף הסיפור. ככל שתשכילו להשקיע מאמצים בשמירה על השתלים – כך תפחיתו את הסיכון שתיאלצו לשוב ביום מן הימים למרפאה לטיפול נוסף.

כדי להבטיח זאת, בייחוד בימים הראשונים, חשוב למלא אחר כל אחת מההוראות שניתנו לכם במרפאה. זה מתחיל בבחירות התזונתיות שלכם – בדגש על אכילה של מזונות פושרים ורכים בשעות ובימים שאחרי הנחת הכתר. זה ממשיך במנוחה רבה, תוך הימנעות מפעילות גופנית וכל פעילות מאומצת אחרת שעלולה להפעיל לחץ על אזור חלל הפה או לזמן חבלות לא רצויות.

לסיום, חשוב לוודא שאתם ממשיכים, בעתיד הקרוב והרחוק, לעשות הכול כדי להגן על הבריאות הדנטלית שלכם. זה אומר כמובן לצחצח את השיניים, לשטוף את הפה ולנקות את האזורים שבין השיניים אבל לא רק. חשוב גם להקפיד לבקר אצל רופא השיניים כדי לבחון את קליטת השתלים אך גם את שאר חלל הפה ולזהות מבעוד מועד סיבוכים או התפתחויות לא צפויות. בנוסף חשוב לבצע גם ניקוי מקצועי של השיניים אצל שיננית מוסמכת אחת לכמה חודשים.

ככל שתשכילו לבצע את הפעולות השגרתיות האלו – כך תבטיחו שהחיוך ימשיך להיות פרוס בגאווה על הפנים שלכם גם עכשיו – וגם בהמשך חייכם לעוד שנים ארוכות, רבות וטובות.