כל הטיפולים
שיננית
טיפול שיננית באשדוד
השיניים שלנו ללא ספק נמנות עם האיברים החשובים לנו ביותר. לכן, כמו שאנחנו מקפידים לתחזק את המכונית והבית שלנו – כך חשוב מאוד שנבצע כמה צעדים חיוניים כדי להבטיח שגם השיניים ימשיכו לשרת אותנו עוד שנים ארוכות.
אחד הטיפולים הנדרשים ביותר לתחזוקת השיניים הוא ניקוי אבן יסודי ועמוק אצל שיננית מוסמכת. אז מה זה בדיוק הטיפול הזה, למי הוא מיועד ומתי מבצעים אותו? הנה כל המידע שחשוב שתכירו כדי להמשיך לחייך עכשיו ולתמיד:
מה זה טיפול שיננית?
לאורך היום, שאריות מזון נתקעות בתוך הפה וגורמות להצטברות סוכרים, עמילן וחומרים נוספים בין השיניים. בתוך הפה יש חיידקים שניזונים מהחומרים האלו, מה שגורם להיווצרות עששת ואבנית על השיניים. צחצוח השיניים וניקויים באמצעים שונים אמנם מסייעים להסיר חלק מסוים מהחומרים המזיקים – אך כדי להסיר את רוב העששת והאבנית נדרש ניקוי מעמיק ויסודי יותר.
השיננית משתמשת באביזרים מיוחדים ויעילים להסרת אבנית, כתמים ומשקעים מהשיניים. הפעולה לא רק מסייעת לשמור על בריאות חלל הפה ולמנוע אובדן שיניים, היא גם יכולה להפחית דלקות בחניכיים, לשפר את ריח הפה וגם להבטיח מראה אסתטי ובריא יותר של החיוך. בנוסף, בכל טיפול אצל השיננית מבצעת הדרכה לשמירה נכונה על השיניים והחניכיים בהתאם למצבו הדנטלי הייחודי של המטופל – כדי שנוכל להמשיך ולדאוג לשיניים ולחניכיים בעצמנו גם אחרי הטיפול.
טיפול שיננית צפוי להימשך בין עשר לעשרים דקות, הוא מבוצע ללא הרדמה או טשטוש ובדרך כלל אינו כרוך בכאבים – אולי רק באי נוחות זמנית. במקרים של דלקת חניכיים חריפה או מחלת חניכיים מתקדמת, השיננית יכולה למרוח חומר מאלחש כדי להפחית את תחושת הכאב, או להפנות לביצוע אבחון או טיפול אצל רופא שיניים או מומחה למחלות חניכיים (פריודונט). לכן, הטיפול עוזר במידה רבה להישאר "עם היד על הדופק" ולוודא שאנחנו לא מפספסים בעיות בבריאות הפה שעלולות להתפתח ולהחמיר.
כל כמה זמן צריך לבצע טיפול כזה?
יש אנשים שמעולם לא היו בטיפול שיננית ויגיעו למרפאת השיניים רק כשיהיה מאוחר מדי. אולם כל המומחים יודעים שהתרופה הטובה ביותר לכל בעיה רפואית היא מניעה – ולכן מומלץ להגיע לטיפול גם ובמיוחד כשאנחנו מרגישים ש"הכול בסדר" בבריאות הפה.
ההמלצה הכללית לכל האוכלוסייה היא להגיע לטיפול שיננית אחת לכמה חודשים – בין שלושה לתשעה. למי שסובלים מדלקות חניכיים או שיודעים שיש להם נטייה לסבול מהבעיה – מומלץ אף להגביר את תדירות הביקורים.
לשמור על הבריאות הדנטלית גם מחוץ למרפאה
טיפול הניקוי אצל השיננית הוא רק חלק אחד בשמירה על בריאות חלל הפה. גם כשיוצאים מהמרפאה – חשוב שלא להזניח את השיניים ולגלות אחריות בשמירה על בריאותן.
בהקשר הזה חשוב להקפיד על צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום, לנקות את האזורים שבין השיניים באמצעות קיסמי שיניים או חוט דנטלי וכן לבצע שטיפת פה בחומרים שעליהם תמליץ השיננית בהתאם למצב חלל הפה שלכם.
שאלות ותשובות בנושא שיננית:
מאיזה גיל מתחילים ללכת לשיננית?
ההמלצה הכללית היא להתחיל לבקר אצל שיננית כבר מגיל 5. השיננית לא רק תבחן את מצב השיניים ותבצע ניקוי אלא תוכל גם להדריך את ההורים כיצד לבחור מברשת שיניים נכונה עבור הילד, איך לצחצח את השיניים שלו (עד גיל 7-8 עדיף לא לתת לילדים לצחצח בעצמם), לייעץ לגבי משחת השיניים ושגרת היגיינה דנטלית שתתמוך בבריאות השיניים הצעירות.
מהן ההנחיות לפני טיפול שיננית?
ביום הטיפול אין צורך להיות בצום או למלא אחר הנחיות מיוחדות כלשהן. מומלץ לנקות היטב את השיניים כולל בחוט דנטלי כדי לסלק כמה שיותר שאריות מזון לפני שאתם מגיעים למרפאה.
טרם תחילת הטיפול תתבקשו למלא שאלון קצר על ההיסטוריה הרפואית שלכם. בשאלון תתקלו בסעיפים הנוגעים לא רק להיסטוריה הדנטלית אלא גם למצבים בריאותיים שונים כמו בעיות בקרישת הדם, היסטוריה של דלקת כרום המוח, נטילת תרופות באופן קבוע ושאלות על מחלות כרוניות נוספות. לעיתים, כאשר מדובר במטופל עם בעיה רפואית כרונית תידרש התייחסות מיוחדת לפני הטיפול ו/או אחריו ולכן חשוב מאוד ליידע את רופא השיניים שלכם על כל מצב כרוני ממנו אתם סובלים וכל תרופה שאתם לוקחים באופן קבוע כולל תוספי תזונה ותרופות ללא מרשם.
מהלך הטיפול – מה השיננית עושה בפועל?
כמו כל טיפול דנטלי,תתבקשו לשכב על כיסא רופא השיניים וכמובן – לפתוח את הפה כדי לתת לשיננית גישה אל השיניים שלכם. השיננית תבחן את מצב השיניים והחניכיים ובהתאם לניסיונה והידע המקצועי שלה תבחר את הדרך הטובה ביותר לנקות אותן. שינניות משתמשות בציוד דומה מאוד לזה של רופא השיניים כולל מכשור אולטראסוני ומכשור ידני. השיננית תנקה את השיניים, את הפלאק ושכבת האבנית שנוטה להצטבר בחיבור בין השן לחניכיים ותעשה פוליש יסודי לשיניים לסילוק כתמים והברקה. בסוף הטיפול, אם תבחרו בכך, השיננית תמרח משחת פלואוריד שתשלים את הטיפול ותעזור להגן על השיניים שלכם מחיידקים מזיקים ורגישות לשינויי טמפרטורה.
מהן ההנחיות אחרי טיפול שיננית?
אחרי הטיפול אין צורך להישאר במרפאה להשגחה, תוכלו לנהוג חזרה בעצמכם ואין צורך לשמור על הנחיות מיוחדות בטווח הקצר. מכיוון שטיפול אצל שיננית לא נעשה בהרדמה (אלא רק באלחוש מקומי חיצוני אם יש צורך) לא תרגישו שהפה שלכם "רדום" ובאופן כללי אתם לא אמורים להרגיש כל אי נוחות מיוחדת ותוכלו פשוט להמשיך בשגרת החיים מיד לאחר צאתכם מהמרפאה. עם זאת, אם עברתם בנוסף לניקוי השיניים גם הנחת פלואוריד על השיניים אין לאכול או לשתות שעתיים אחרי הטיפול.
מה עוד שיננית יכולה לעשות חוץ מניקוי השיניים?
מעבר לניקוי וצחצוח של השיניים, שיננית מוסמכת לבצע מספר פעולות וטיפולים בנוסף להדרכות וייעוץ:
- הסרה יסודית של אבנית מן השיניים
- פוליש יסודי לשיניים
- מריחת פלואוריד
- הסרת תחבושות ותפרים לאחר ניתוחים בחלל הפה
- ליטוש כתר והסרת עודפי מלט
- שימוש בתרופות לשחרור מושהה (במרשם רופא השיניים)
- שימוש בחומרי הרדמה מקומית באפליקציה חיצונית (משחה)
- מדידית כיסי חניכיים
בנוסף לפרוצדורות לניקוי ושמירה על בריאות השיניים והחניכיים, השיננית היא בעלת המקצוע בכל הנוגע למניעה של עששת ומחלות חניכיים. שיננית יכולה להדריך לגבי שגרת ניקוי שיניים נכונה הכוללת צחצוח ושימוש בעזרים דנטליים, לגבי משחות שיניים שונות ואפילו בחירה של מברשת שיניים שתתאים בדיוק למצב הדנטלי ולמבנה קשת השיניים של כל מטופל. לביקור הראשון שלכם אצל השיננית כדאי להגיע עם מברשת השיניים שלכם, משחת השיניים וכל כלי עזר אחר בו אתם משתמשים ביומיום כמו קיסמים דנטליים, חוט דנטלי ומכשירים שונים לניקוי (למשל בלחץ מים) כדי שהשיננית תוכל לקבל תמונה מלאה של שגרת ההיגיינה הדנטלית שלכם ולתת לכם את ההמלצות הטובות ביותר לשמירה מיטבית על בריאות השיניים.
האם השיננית תסיים את הטיפול בפגישה אחת?
בדרך כלל כן, השיננית תוכל להסיר את כל הפלאק והאבנית שהצטברו על השיניים ולנקות אותן בניקוי יסודי בפגישה אחת. כמובן שאם עבר הרבה זמן מהטיפול הקודם שלכם וישנה הצטברות משמעותית מאוד של אבנית על השיניים ייתכן והשיננית לא תוכל להסיר את כולה בפעם אחת ותתבקשו לחזור לפגישה נוספת.
האם טיפול אצל השיננית כואב?
סף הרגישות של כל מטופל הוא אינדיבידואלי ותלוי גם במצב השיניים והחניכיים (נסיגת חניכיים למשל תגרום לרגישות מוגברת) ישנם מטופלים שלא מרגישים דבר בזמן ניקוי השיניים וישנם מטופלים שזקוקים לאילחוש מקומי. אם אתם רגישים במיוחד או מרגישים אי נוחות בזמן הטיפול, אל תהססו לבקש מהשיננית שלכם להשתמש במשחה מאלחשת שתקל עליכם.
האם יש תופעות לוואי לטיפול אצל השיננית?
לטיפול סטנדרטי אצל השיננית אין כל תופעת לוואי, אין שום חשש לסיכון כלשהו – הטיפול פשוט, יעיל ומהיר. חלק מהמטופלים מדווחים על רגישות לחום וקור אחרי הטיפול, בעיקר בזמן שתייה. הסיבה לרגישות היא חשיפה של שורשי השן לחלל הפה בעקבות הסרה של שכבת אבנית משמעותית ו/או רגישות מוגברת של החניכיים. כמובן ששכבה גדולה של אבנית וחניכיים רגישות לא מאפיינים כל מטופל ולכן תופעת הלוואי הזו אינה נפוצה. ניתן להקל על הרגישות על ידי מריחת פלואוריד על השיניים ושימוש במשחות שיניים שמפחיתות רגישות ו/או שטיפות מי מלח עד להקלה.
האם טיפול שיננית מלבין את השיניים?
הלבנת שיניים היא פרוצדורה שנעשית במרפאות שיניים רבות בין אם בצורה "מסורתית" על ידי שימוש בסד (סוג של קשתית פלסטיק) הלבנה או בעזרת מכשור מתקדם. הלבנה יכולה לשנות את הגוון של השן בעד 5 גוונים ולהשאיר אתכם עם שיניים לבנות יותר באופן משמעותי. המטרה של טיפול שיננית היא לא להלבין את השיניים והטיפול גם אינו כולל כל פעולת הלבנה, המטרה היא ניקוי יסודי לשמירה על בריאות השיניים. עם זאת, תופעת לוואי נעימה מאוד של טיפול שיננית יסודי היא הסרת כתמים מהשיניים ולכן אחרי הטיפול השיניים נראות נקיות יותר, בגוון פחות כהה ובאופן כללי בריאות יותר.
מה ההבדלים בין שיננית בקופת החולים לבין שיננית פרטית?
ברגע ששיננית סיימה את לימודיה וקיבלה את הסמכתה, היא רשאית לעשות את כל קשת הטיפולים ששינניות מבצעות בין אם היא עובדת ברפואה הציבורית או הפרטית. עם זאת, ישנו הבדל בדרך כלל ברמת הניסיון והמקצועיות של שינניות כאשר הפקטור המרכזי הוא מספר השנים שהן עובדות במקצוע. עבודתה של השיננית דורשת התמקצעות וניסיון בפועל כדי להתבצע בצורה יעילה, מהירה וללא תופעות לוואי מיוחדות. עבור רוב השינניות, העבודה הראשונה שלהן תהייה בקופת חולים במסגרת הרפואה הציבורית ולאחר מכן הן יעברו לרפואה הפרטית. כשאתם ניגשים למרפאת שיניים פרטית, רוב הסיכויים הם שהשיננית שתקבל אתכם תחזיק בניסיון רב יותר מאשר שיננית בקופת החולים, תוכל לבצע את הטיפול מהר יותר וביעילות גדולה יותר וכמובן – תחזיק בדי ניסיון כדי לבחון את מצב השיניים והחניכיים שלכם ולהתריע על בעיות אפשרויות ודרכי מניעה.
כמה עולה שיננית?
כמו כל טיפול שיניים יש הבדל במחיר של הטיפול בין הרפואה הציבורית לפרטית. כפי שראינו, שינניות שעובדות ברפואה הפרטית בדרך כלל מחזיקות ביותר ניסיון מאשר שינניות ברפואה הציבורית ולכן, המחיר של הטיפול בהתאם. אם מדובר בשיננית שעובדת דרך קופת החולים, לרוב המחיר הוא כ-100 עד 150 ש"ח לטיפול בודד. טיפול אצל שיננית מנוסה שעובדת במסגרת מרפאת שיניים פרטית יכול להתחיל בכ-150 ש"ח ולהגיע עד לכ-300 ש"ח.
איך לבחור שיננית?
שינניות עובדות בפיקוח רופא שיניים (או מומחה חניכיים) ובשיתוף פעולה איתו ומשויכות למרפאת שיניים. כשבוחרים שיננית חשוב מאוד לבחור מישהי שעובדת עם רופא שיניים מקצועי במיוחד או מומחה חניכיים בעל ניסיון. השיננית מביאה איתה את הידע והניסיון שלה בתחום מניעת מחלות החניכיים והעששת, היא הסמכות המקצועית בנוגע לבחירת עזרים לניקוי שיניים, שמירה על היגיינה דנטלית ומניעת עששת ומחלות חניכיים. רופא השיניים הוא הסמכות הרפואית העליונה בתחום, הוא זה שיאשר את האבחון של השיננית ויערוך טיפול דנטלי בהתאם – שיתוף הפעולה בין שיננית מנוסה לרופא שיניים מקצועי יבטיח לכם טיפול מעולה וכולל במקום אחד, טיפול מקצועי ויעיל.