כל הטיפולים
שיקום הפה
אנחנו חושבים שאובדן שיניים משפיע רק על המראה שלנו ועל האופן שבו הסביבה תופסת אותנו, אבל למעשה, ההשפעה היא רחבה ומשמעותית יותר משאנחנו נוטים לשער. מחקרים מראים לדוגמה כי אנשים שחסרות להם שיניים מצויים בסבירות גבוהה יותר לסבול מחסרים תזונתיים או לדבוק בתפריט שאינו מתאים להם. זאת מכיוון שגם יכולת הלעיסה כידוע נפגעת כשהשיניים אובדות. בנוסף הדבר יכול לפגוע בדיבור ולגרום לבעיות בביטחון ובהערכה העצמית.
המושג "שיקום הפה" מתייחס לשורה ארוכה של פעולות שמבוצעות על ידי מומחים שונים ברפואת הפה ונועדו להחזיר לכם את החיוך לפנים. עם השנים היכולות בתחום הזה גם הופכות יעילות ומדויקות יותר – מה שמעצים את התוצאה הסופית ומפחית סיבוכים ותופעות לוואי.
אז מה זה בעצם שיקום הפה?
המושג "שיקום הפה" הוא כאמור מטרייה רחבה שתחתיה נכנסים סוגים שונים של טיפולי שחזור, שיקום ותחזוקה לחלל הפה, לרבות:
טיפול שורש – נועד לטפל בעששת שחדרה לכל שכבות השן ופילסה את דרכה לשורש השן. במצב כזה המטופלים כבר סובלים מכאבים משמעותיים וטיפול שורש זהו קו ההגנה האחרון על השן בניסיון להימנע מעקירה.
השתלות שיניים – אם השן כבר נשרה או שהרופא קבע שאין מנוס מעקירה – ניתן לבצע השתלה של תחליף לשן בכמה שלבים. שחזור השן מורכב משני חלקים – השתל שמחליף את שורש השן ומוחדר לתוך הלסת – והכתר הזמני או הקבוע שמתלבש עליו ומחליף את החלק הנראה לעין של השן.
טיפולי חניכיים – רוב האוכלוסייה הבוגרת סובלת מדלקות חניכיים ברמה כזו או אחרת – ואם לא מטפלים בבעיה הנפוצה היא עלולה להחמיר ולהפוך למחלת חניכיים כרונית. כדי להילחם בתופעה שמסכנת את בריאות חלל הפה ואת יציבות השיניים – ניתן לבצע ניקוי אבן עמוק אצל שיננית, לבצע ניקוי יסודי יותר בטיפול שנקרא "הקצעת שורשים" או לבצע ניתוחי חניכיים שבהם משתילים חניכיים בריאות במקום אלו הפגועות.
השתלת עצם – בלסת של כולנו ממוקמות עצמות קטנות ועדינות אשר תומכות בשיניים, מספקות להן הגנה ומוודאות שהן יישארו יציבות ואיתנות. כאשר שן נושרת, או במקרה של דלקת חניכיים מתקדמת, העצם עלולה להיפגע, להישחק או להיספג. במצב כזה, כדי לבצע שיקום של האזור הפגוע, יש צורך להשתיל תחליף עצם מאזור אחר בגופו של המטופל, או מבעל חיים כלשהו. זהו הליך שנחשב נפוץ ביותר כטיפול מקדים לפני ביצוע שתלים בשיניים.
טיפולים אסתטיים בחלל הפה – כולנו רוצים חיוך לבן, בוהק ומסודר יותר. לכן בשנים האחרונות גם הטיפולים האסתטיים בחלל הפה צוברים פופולריות רבה. כיום ניתן להשתמש בטכניקות חדשניות ובטכנולוגיות פורצות דרך על מנת לבצע הלבנה של השיניים, לצפות אותן בחומרים עמידים שישמרו על הגוון הבוהק שלהן לאורך זמן או אפילו להשתמש בכתרים כדי לבצע יישור קוסמטי של השיניים, בלי להשפיע בפועל על מיקום השיניים באמצעות סמכים ("גשר").
שיקום מורכב לחלל הפה: שלב אחר שלב
לפעמים מגיעים למרפאה מטופלים אשר דורשים שורה של טיפולים על מנת לשקם את חלל הפה ולהשיב את החיוך הבריא אליו. סל הטיפולים בתחום הזה מותאם כמובן באופן אישי למידותיו של המטופל – על פי הציפיות, התקציב ומצב הפה שלו. במקרים רבים טיפול כזה יחולק לכמה שלבים:
אבחון – זהו השלב החשוב ביותר בכל טיפול רפואי והוא חיוני ביותר לתכנון נכון של סל טיפולי השיניים. כדי לאבחן כמו שצריך את מצבו של המטופל נבצע צילום CT או רנטגן לחלל הפה ונבחן באופן מעמיק את מצב השיניים, החניכיים ועצמות הלסת. הצילום יעזור לאבחן את היקף העששת או הדלקת בפה ולהבין כיצד להציל את הקיים ולשחזר את מה שכבר נפגע.
טיפולים משמרים – בראש ובראשונה, אנחנו במרפאה נעשה הכול על מנת לשמר את השיניים שעוד קיימות בחלל הפה. לשם כך נבצע טיפולי שורש, ניקוי אבן או טיפולים אחרים שיעזרו להפחית דלקות ועששת ולהציל את השיניים לפני ההידרדרות. אם לא יהיה מנוס – נעקור שיניים שמחייבות עקירה, רק אחרי שמיצינו את כל שאר האפשרויות.
אמצעי שחזור זמניים – לאחר הטיפול המשמר – נתאים למטופל תותבות זמניות אשר יאפשרו לו להתנהל כרגיל עד להשלמת תהליך השחזור.
השתלת שיניים – התהליך הזה יכול לכלול גם טיפולים נוספים שהזכרנו כאן כמו השתלת עצם. בשלב הראשון בהשתלת השיניים נחבר את השתל – מבנה דמוי בורג שמתחבר ללסת במקום השן שאבדה. לאחר מכן נחבר לשתל כתר זמני שילווה את המטופל בחודשים הקרובים. הסיבה שלא מניחים כתר קבוע בשלב הזה היא שנדרש חלון זמן כדי שהגוף יחלים ויקלוט את השתל כראוי.
הנחת כתר קבוע – לאחר כמה שבועות או חודשים, בהתאם להחלטת הרופא, נזמן את המטופל למרפאה כדי לחבר את הכתר הקבוע. לעיתים נבצע כמה מקצי שיפורים לשתל כדי לוודא שהוא מתאים לחלל הפה ולשאר השיניים בצורה המיטבית.
שיקום הפה ביום אחד: מתי זה מתאפשר?
אם התהליך הארוך הצליח להבהיל אתכם, נדגיש שבמקרים מסוימים ניתן יהיה לבצע את כל תהליך השיקום או לפחות חלק ניכר ממנו במפגש אחד במרפאה שאורך כמה שעות. כיום רבים מעדיפים זאת מהסיבה הברורה של צמצום טיפולי השיניים וכמובן קיצור משך השיקום וההחלמה.
כיום ניתן לבצע שיקום ביום אחד הודות לטכנולוגיה מתקדמת שמסייעת לסרוק בצורה תלת מימדית את חלל הפה ולהכין במהירות וביעילות שתלים וכתרים על ידי תוכנות מחשב ומדפסות תלת מימד. עם זאת, טיפול כזה לא מתאים לכל אחד וההחלטה על ביצועו תתקבל באופן פרטני לאחר בחינת המצב הרפואי הייחודי של המטופל. בהקשר הזה חשוב לסמוך על דעתו המקצועית של הרופא – שרוצה כמובן לאתר את הדרך הטובה, הבטוחה והיעילה ביותר להחזיר לכם את החיוך לפנים.