fbpx
השתלת עצם

כל הטיפולים

השתלת עצם

שתלים בשיניים מאפשרים לכל מי שאיבד את השיניים המקוריות שלו ליהנות מחיוך יפה, מלא ואסתטי למשך שנים ארוכות. עם זאת, לא בכל המקרים ניתן פשוט להחדיר בקלות את השתל לחלל הפה. במקרים מסוימים יידרש עוד שלב בתהליך הזה – השתלת עצם. המושג עשוי להיראות מוזר ומבלבל לחלק מהאנשים – לכן ריכזנו בשבילכם מידע חיוני על הטיפול שכדאי להכיר לפני שמתחילים.

מה זה השתלת עצם ומתי צריך אותה?

סביב השיניים בחלל הפה של כל אחד מאיתנו יש עצמות שתומכות בהן ומקבעות אותן במקומן. במצבים של מחלת חניכיים חריפה או זיהום משמעותי בחלל הפה, העצם עלולה להיספג, מה שיגרום לאובדן השן בה היא תומכת. הדבר יכול לקרות גם אם השן כבר נשרה – דבר שיקשה מאוד להניח במקום שתלים במקומה.

לכן, כאשר נדרשים שתלים בשיניים, השלב הראשון שנבצע במרפאה יהיה צילום CT אשר יעזור לקבוע האם יש עצמות תקינות שיתמכו בחומרי השחזור, או שכאמור נצטרך להוסיף עוד שלב לתהליך.

השתלת עצם יכולה להתבצע בכמה שיטות מרכזיות – אשר נבדלות אחת מהשנייה בסוג החומר המושתל ובאופן התקנתו בתוך הפה. את החומר שישמש בטיפול ניתן לקחת מהחלק האחורי של הלסת, שניתן להסיר ממנו מעט עצם ללא חשש, מאזורים אחרים בגוף האנושי או מבעל חיים כלשהו. ההחלטה תתקבל בהתאם למצבו הרפואי של המטופל ודרישות הטיפול.

בניגוד למה שאנשים מדמיינים כשאומרים להם "השתלת עצם" – החומר שמוחדר לחלל הפה נראה כמו גרגירים קטנטנים או גוש אשר מכסים באמצעות ממברנה מקולגן על מנת לשפר את יכולת הקליטה של העצמות בלסת.

למה לצפות בניתוח עצמו?

הניתח בדרך כלל מתבצע בהרדמה מקומית, אך ניתן לקיים אותו גם בטשטוש או בהרדמה כללית במידת הצורך – בייחוד אם מדובר בטיפול בילדים קטנים, אנשים עם מוגבלויות אן מטופלים עם פחד חריג מטיפולי שיניים.

בתחילת הטיפול תתבצע חשיפה של עצם הלסת באמצעות חתך ממוקד ומדויק. לאחר מכן יוחדר תחליף העצם לאזור והרופא יתפור את החתך. משך הטיפול משתנה בהתאם למורכבות שלו ולדרישה הכירורגית, אך ניתן בהחלט לצפות לטיפול שאורך בין חצי שעה לשעה וחצי מתחילתו ועד סופו.

ד"ר מרק בבייב

האם אפשר לבצע החלפת עצם ושתלים באותו הטיפול

במקרים מסוימים, בהחלט ניתן יהיה לשלב בין השתלת העצם לביצוע השתלים שמחליפים את השיניים. הדבר יהיה תלוי בין היתר באיכות העצם המושתלת, ביכולת לקבע אותה בלסת בצורה תקינה וכן בגורמים נוספים כמו כמות העצם הקיימת ואיכותה.

ברור שכל המטופלים ירצו לבצע את שני ההליכים באותו המפגש – אך חשוב לזכור שזה לא תמיד אפשרי ולהתאזר בסבלנות במידה והרופא קובע שלא ניתן יהיה לעשות זאת. זכרו כי המטרה של הרופא היא להבטיח את הצלחת התהליך ולהימנע מסיכונים מיותרים.

סיכונים ותופעות לוואי

בכל הליך רפואי פולשני קיים סיכון כלשהו לזיהום – שנובע ממעבר של חיידקים וגורמים מזהמים אחרים לרקמות סמוכות לאזור הטיפול או לאזורים פנימיים אחרים בגוף. כדי להילחם בתופעה יכול מאוד להיות שהרופא יורה במועד הטיפול ליטול אנטיביוטיקה או אפילו כמה ימים לפני.

בתום ההשתלה, ייתן שתופיע נפיחות מקומית שתלווה באי נוחות, באדמומיות או אפילו בכאב קל. נדגיש כי מדובר בתחושות זמניות בלבד והן צפויות לחלוף לאחר כמה ימים – או עד שבועיים לכל היותר. אם התופעות לא חולפות בזמן הזה או במידה ויש החמרה במצב הרפואי, לרבות עלייה בחום הגוף או דימום שלא נפסק – יש לעדכן אותנו בהקדם במרפאה.

במקרים מסוימים ונדירים ייתכן שהעצם לא תיקלט כראוי, דבר אשר עשוי גם לחייב טיפול נוסף. אנשים בסיכון, כמו לדוגמה מי שסובלים מסוכרת או מחלות כרוניות אחרות, מצויים בסיכון מוגבר גם לסיבוך הזה. כדי להפחית את הסיכון אנחנו ממליצים לבחור ברופא מנוסה שאתם מרגישים שתוכלו לסמוך עליו.

הנחיות לימים שאחרי הטיפול

ביים שאחרי הניתוח כדאי להימנע מאכילה או משתייה של מזונות ומשקאות חמים או קרים במיוחד. חשוב גם להקפיד שלא לעשן מכיוון שסיגריות עלולות לשבש את הזרימה התקינה של הדם, דבר שנחשב חיוני לתהליך ההחלמה.

בנוסף מומלץ שלא לבצע פעילות גופנית מאומצת או פעילות אינטנסיבית אחרת שלא לצורך, לשמור על היגיינת הפה אפילו יותר מהרגיל ולהקפיד להגיע לביקורות במרפאה במועדים שנקבעו.